Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Bank

betekenis & definitie

Een bank is een gebouw, instelling of onderneming waar men geldzaken kan regelen. Het is tevens een meubel waar men met meerdere mensen op kan zitten.

Een bank is een instelling die geldzaken regelt. Als iemand zegt: 'Ik ga naar de bank' houdt dit in dat degene naar een gebouw gaat van deze instelling. Bij zo'n bankgebouw kan men pinnen, geld storten, verzekeringen regelen, acceptgiro's inleveren etc. Voorbeelden van Nederlandse banken zijn de Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Bank. Er is in Nederland één centrale bank, de Nederlandsche Bank, die toeziet op uitgifte van bankbiljetten en zicht houdt op de taken van de Nederlandse banken. De Nederlandsche Bank is onderdeel van het Europees stelsel van de Centrale banken, De Nederlandsche Bank probeert samen met andere Europese banken er op toe te zien dat de inflatie niet te hoog oploopt.
Een bank is ook een meubel waar men op kan zitten. Banken staan over het algemeen centraal in de woonkamer, en vormen met andere zitmeubels vaak een zit- en/of televisiehoek. "Hij zit al de hele dag op die bank te luieren, doe toch eens wat!" Een synoniem van bank is sofa: "Deze sofa past goed bij de kleur van het behang."