Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 23-06-2016

Transgender

betekenis & definitie

Een transgender is iemand die zich voelt als iemand van het andere geslacht dan zijn of haar biologische geslacht. Personen die transgender zijn, voelen zich vaak niet thuis in hun eigen geslacht en vinden het daardoor lastig om te moeten voldoen aan bepaalde gedragspatronen.

Transgenders worden geboren in het lichaam waarin ze zich vaak niet helemaal thuis of onbehaaglijk voelen. Transgenders die worden geboren als man, hebben bijvoorbeeld de behoefte om wel eens vrouwen kleding te dragen of om zich vrouwelijk te gedragen. Transgenders die worden geboren als vrouw, hebben anderzijds vaak de behoeft om zich mannelijk te kleden en te gedragen.

In de praktijk wordt transgender wel eens verward met transseksueel. Dit is echter niet hetzelfde, een transgender heeft geen operatieve ingreep gehad en vindt dit vaak niet nodig. Een transseksueel heeft juist zeer de behoefte om als iemand van het andere geslacht door het dagelijkse leven te gaan. Bij transgenders is deze behoefte niet altijd even sterk aanwezig, er zijn ook transgenders die zich ergens tussen een man of vrouw in voelen. Transgenders spreken zich vanuit dit perspectief dan ook vaak uit tegen de traditionele opvattingen over de tweedeling van geslacht, namelijk mannelijk en vrouwelijk.

Deze tweedeling wordt ter discussie gesteld, men is niet perse alleen mannelijk of vrouwelijk, maar iets er tussen in. Zo zet het Transgender Netwerk Nederland zich in om een geslachtsvrije samenleving te creëren.

Hoewel transgenders in Nederland relatief goed geaccepteerd worden, zijn veel transgenders angstig om hun gevoelens aan de buitenwereld kenbaar te maken. Diverse organisaties zetten zich daarom in om de acceptie van transgenders te vergroten.