Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

Televisie

betekenis & definitie

Een televisie is een toestel waarop bewegende beelden worden vertoond. De beelden worden via een speciaal communicatiesysteem verzonden naar de ontvanger.

De ontwikkeling van de televisie begon al in de jaren 20. Het was Philips die in Nederland als eerste experimenteerde met het uitzenden van filmbeelden. De eerste uitzending op de Nederlandse televisie werd uitgezonden in 1951 vanuit Studie Irene. De eerste televisiezender was Nederland 1. Die zender werd voornamelijk gebruikt als nieuwsvoorziening met uitzendingen van het Polygoonjournaal. De eerste jaren werd televisie nog in zwart-wit uitgezonden, vanaf 1967 werden de eerste uitzendingen in kleur vertoond.
Vanaf 1989 begon de eerste commerciële omroep, RTL Veronique, met uitzenden. Daarvoor waren het alleen publieke omroepen die mochten uitzenden. RTL Veronique zond in de eerste jaren vanuit het buitenland hun uitzendingen uit omdat commerciële zenders illegaal waren in Nederland. Dit veranderde in 1992 waarna er meer commerciële zenders op de Nederlandse televisie bijkwamen.