Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 15-04-2013

2013-04-15

Quinoa

betekenis & definitie

Quinoa zijn de eetbare zaden van een plant uit Zuid-Amerika. De zaden lijken op graankorrels en vallen in het rijtje van rijst, couscous, brood en granen. Quinoa is geen graansoort, maar kan wel op dezelfde manier als graankorrels worden gebruikt.

De plant waar de zaden vandaan komen heeft dezelfde naam als het eten: quinoa. De zaden kunnen zowel warm als koud gegeten worden en vervangen etenswaren als rijst en couscous. De zaden worden ook op eenzelfde manier bereid. Quinoa heeft een nootachtige smaak en kan op meerdere manieren als dagelijkse voedselbron worden gebruikt. Zo kan men het net zoals granen tot meel malen en in bakproducten gebruiken. In tegenstelling tot granen is quinoa glutenvrij en het wordt dan ook als vervanging gebruikt in glutenvrij voedsel. De zaden komen voor in verschillende kleuren zoals rood, zwart en geel. In Zuid-Amerika wordt het al een lange tijd als belangrijke voedselbron gezien. De Inca's aten de plantenzaden al duizenden jaren voordat het in andere landen werd ontdekt. Ze noemden de plant het moedergraan en gaven het een religieuze status, want zij zagen de quinoa als een geschenk van God.