Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 21-06-2016

Publieke sector

betekenis & definitie

De publieke sector is een verzamelnaam voor alle overheidsorganisaties en semioverheidsorganisaties. Ook privaatrechtelijke organisaties die publieke taken uitvoeren, vallen onder de publieke sector.

Het tegenovergestelde van de publieke sector is de private sector. Doorgaans wordt de term publieke sector alleen gebruikt op economisch gebied, en niet binnen de overheid zelf.Veel commerciële instellingen zoals adviesbureaus hebben een afdeling publieke sector. Deze afdeling richt zich specifiek op overheidsopdrachtgevers. De publieke sector dekt dus de overheidsorganisaties en semioverheidsorganisaties. Bij de eerste groep horen bijvoorbeeld ministeries, provincies, de politie, de Staten-Generaal en de regering. Onder semioverheidsorganisaties vallen onder meer politieke partijen, de Eerste en Tweede Kamer, het Arubahuis, buitenlandse ambassades en rijksmusea.

De privaatrechtelijke organisaties die publieke taken uitvoeren, worden ook wel hybride organisaties genoemd. Zorginstellingen, onderwijsinstellingen en welzijnsinstellingen zijn hier voorbeelden van. Deze hybride organisaties zijn voornamelijk verenigingen en stichtingen. Veel van deze organisaties zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidies die zij van overheden krijgen. Deze groep organisaties wordt ook wel het ‘maatschappelijk middenveld’ genoemd.