Neurologie betekenis & definitie

Neurologie is de leer van zenuwziekten. Neurologie wordt ook wel zenuwkunde genoemd, en is een medische wetenschap die zich bezig houdt met het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van zenuw-aandoeningen.

Neurologie is een medisch specialisme dat zich met name bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neuroloog behandelt daarnaast ook van spierziekten. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Parkinson, epilepsie, een nek-of rughernia, spierdystrofie en hersentumoren.

De neurologie is een breed vakgebied. Een neuroloog kan betrokken zijn bij zeer uiteenlopende problemen en ziektebeelden. Een neuroloog stelt aan de hand van klachten en de resultaten van onderzoeken, vast wat er aan de hand is. daarnaast kan de specialist beoordelen welke behandeling mogelijk en noodzakelijk is.

In Nederland zijn veel neurologen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVM). Hierin kan men niet alleen onderling kennis uitwisselen, maar zijn ook bepaalde richtlijnen opgesteld die de kwaliteit van een neuroloog waarborgen.

Gepubliceerd op 14-06-2016