Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Latrelatie

betekenis & definitie

Een latrelatie is een liefdesrelatie waarbij twee partners monogaam zijn maar geen huishouden delen, en dus apart van elkaar wonen.

De eerste drie letters in het woord latrelatie staat voor het Engelse ‘Living apart together’. In de Nederlandse volksmond staat ‘lat’ in latrelatie voor ‘lekker alleen thuis’.

Ten tijde van de verzuiling kwamen latrelaties bijna niet voor. Je ging immers trouwen en samenwonen. Na de verzuiling, dus ten tijde van de jaren ’60, was er een opkomst in latrelaties in Nederland. Pas vanaf de jaren ’70 was de term latrelatie een gangbaar begrip in Nederland, en pas sinds de jaren ’80 een gangbaar begrip in de sociologie.

De partners die een latrelatie met elkaar hebben zijn in principe ongehuwd van elkaar. Het kan voorkomen dat één van de twee, of allebei, nog wettelijk is/zijn getrouwd met een ander, maar dat is omdat de scheidingspapieren nog niet op orde zijn, of iemand houdt er een buitenechtelijke relatie op na.

Bekende voorbeelden van personen die een latrelatie hadden zijn de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand, en de Franse feministische schrijfster Simone de Beauvoir en de tevens Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre.