Kwaliteit van leven betekenis & definitie

De kwaliteit van leven is een subjectief oordeel dat een persoon geeft over het eigen leven op fysiek, psychisch en sociaal gebied.

Primair is kwaliteit van leven daardoor een subjectief begrip, maar het bevat ook objectieve aspecten. Wanneer iemand bijvoorbeeld belemmerd wordt in de dagelijkse bezigheden door een aantoonbare ziekte, kun je zeggen dat de kwaliteit van leven van die persoon achteruit is gegaan vanwege ziekte. Maar primair gaat het er nog steeds om hoe die persoon met de ziekte het leven ervaart, en welke kwaliteit hij of zij dus aan het eigen leven geeft.

De kwaliteit van leven is onder te verdelen in drie domeinen. Het fysieke domein zegt iets over de toestand van het lichaam. Wordt deze geteisterd door een aandoening en daardoor belemmerd in het functioneren, of lijdt het lichaam door pijnklachten? Het psychische domein zegt iets over de gezondheid van de geest en of de persoon kamp met psychische klachten zoals gevoelens van angst of depressie. Het sociale domein zegt iets over de kwaliteit van de sociale contacten. Krijgt de persoon regelmatig bezoek, of kwijnt hij eenzaam weg? De kwaliteit van verschillende domeinen kunnen elkaar beïnvloeden. Dus wanneer een persoon depressief is, bestaat er de kans dat hij daardoor minder sociale contacten heeft.

Binnen de gezondheidszorg worden vaak alleen die domeinen meegenomen die te maken hebben met lichamelijke en psychische aspecten.

Laatst bijgewerkt 14-03-2016