Kunststroming betekenis & definitie

Een kunststroming is een (kunst)fase die kenmerkend is voor een bepaalde groep, periode en plaats in de kunstgeschiedenis. Kenmerken van de kunststromingen zijn gelijkwaardige stijlen en ideeën in de culturele ontwikkeling.

Kunststromingen kunnen overvloeien in een of meerdere andere stromingen. Pas wanneer een groep een manifest naleeft dat erkend wordt door de maatschappij, spreekt men van een stroming. Een manifest is een openbare tekst en bevat eigenschappen van een stroming en een oeuvre van een kunstenaar of een kunstgroep.

De eerste kunststroming begon in de Middeleeuwen. Dit was de Romaanse kunst en deze duurde van 1000 tot 1200. Voorbeelden van andere kunststromingen zijn: Kubisme, Futurisme, Dadaïsme, Surrealisme, Expressionisme, Barok, Pop Art en Romantiek. Deze kunststromingen kenmerken zich allen door hun unieke stijlen en werken.

Kunststromingen kunnen veel zeggen over de tijdsgeest waarin ze zijn ontstaan. Men ziet de opkomst van bepaalde kunststromingen vaak gepaard gaan met bepaalde ontwikkelingen in de samenleving, bijvoorbeeld nieuwe technologieën of juist sociaal-economische ontwikkelingen. Bepaalde kunstwerken kunnen worden gezien als reactie op deze veranderingen in de samenleving.