Kunstgras betekenis & definitie

Kunstgras is een kunstmatige gras gemaakt van rubber, plastic en een instrooi materiaal. Naast het feit dat het op gras lijkt, worden ook de eigenschappen zoveel mogelijk nagebootst zodat verschillende sporten hier goed op beoefend kunnen worden.

Kunstgras werd in het begin voornamelijk op Amerikaanse honkbalvelden gebruikt om zo de sport nog beter te kunnen bespelen. Later werd het kunstgras ook op hockeyvelden gebruikt om zo altijd een perfect veld te hebben voor de hockeysport. De velden zijn duurder in aanschaf maar qua onderhoud niet zo intensief als gewoon gras. Nadeel van kunstgras zoals die in sportwereld nog weleens genoemd worden is de wrijving die ontstaat bij slidings waardoor je er vrijwel direct brandwonden aan over houdt. Tevens kan het verschil in soorten kunstgras leiden tot competitievervalsing doordat niet elke club met eenzelfde kunstgras oefent en er daardoor verschil kan ontstaan in de resultaten van de ploegen op de verschillende type velden.

Kunstgras in de tuin, maakt het mogelijk om met weinig onderhoud en op plekken die niet geschikt zijn voor normaal gras wel een grasmat te hebben. Rond de jaren negentig was kunstgras steeds vaker te vinden in tuinen in de Verenigde Staten. Sinds de 21e eeuw is kunstgras ook steeds vaker in Nederlandse (speel)tuinen en gazons te vinden.

Gepubliceerd op 11-06-2019