Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 27-05-2013

Kokos

betekenis & definitie

Kokos is het vruchtvlees uit de kokosnoot, een steenvrucht die groeit aan de kokospalm. In tegenstelling tot fruitsoorten is het vruchtvlees niet vlezig, maar vezelig.

Deze steenvrucht is erg veelzijdig, zo kan van het vruchtvlees kokosolie en kokosmelk worden gemaakt maar kan het ook direct gegeten worden. De kokosnoten die in de winkel liggen zien eruit als bruine, langharige bollen. Wanneer de steenvrucht van de palm afkomt, heeft het echter nog een harde, groene bast eromheen zitten. Wie met een verse kokosnoot schudt, kan het vocht in de noot horen en voelen. Dit vocht wordt ook wel klapperwater genoemd en kan, net zoals het vruchtvlees, geconsumeerd worden. Er zit dus geen kokosmelk in de kokosnoot.

Die melk wordt gemaakt door geraspte kokos te mengen met warm water en vervolgens uit te knijpen. In sommige landen wordt verse kokosnoot op straat verkocht. De harde schil is dan nog dicht en met een rietje wordt het klapperwater opgedronken. Vervolgens snijden de verkopers het vruchtvlees uit de schil. Van de harige bruine vezels worden kokosmatten en touw gemaakt.