Knecht betekenis & definitie

Een knecht is een persoon die als beroep een meerdere helpt bij het uitvoeren van de centrale werkzaamheden van een onderneming. De bekendste vorm van een knecht is die op een boerderij, zoals een stalknecht.

Knechten kwamen vooral voor bij de traditionele ambachten. Zo had een boer meestal een of meerdere knechten, maar ook een molenaar, timmerman of bakker had vaak een knecht. Deze was nog in de leer en woonde bij zijn meerdere in huis. De werkzaamheden van een knecht waren essentieel voor een bedrijf. Zo was een stalknecht verantwoordelijk voor de paarden op een boerderij, zodat de paarden op het land ingezet konden worden.

Hoewel het begrip knecht tegenwoordig niet veel meer wordt gebruikt, zie je in de huidige maatschappij nog voldoende knechten. Deze worden dan vaak assistent of gewoon werknemer genoemd. Een knecht was namelijk ook gewoon in loondienst. Het belangrijkste verschil is dat men tegenwoordig bijna niet meer bij een meerdere in huis woont, maar gewoon van huis naar werk op en neer reist.

Dat het woord knecht niet veel meer gebruikt wordt, komt ook door de associatie met de slavernij. Men werd namelijk als mindere beschouwd. Tegenwoordig is deze discussie erg actueel met Sinterklaas en zijn knecht, Zwarte Piet.

Naast de knecht als beroep heb zijn er ook nog enkele variaties. Binnen de militaire rangen is de sergeant ontstaan als knecht. Deze knecht kon zich door steeds meer gevechtservaring op te doen uiteindelijk opwerken tot ridder.

Ook in de sportwereld komen knechten voor, bijvoorbeeld in het wielrennen. De knecht doet hierbij meestal niet mee om zelf te winnen, maar om de kopman aan de overwinning te helpen. In steeds meer sporten worden knechten gebruikt, vooral bij landenwedstrijden.