Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Knaagdier

betekenis & definitie

Een knaagdier is een zoogdier dat behoort tot de orde van Rodentia. Deze diersoort komt op alle continenten voor in verschillende leefgebieden, behalve op Antarctica. Kenmerkend is hun sterke en bijzondere gebit. De diersoort is de grootste orde der zoogdieren, bijna veertig procent van de zoogdieren behoort tot de Rodentia.

Knaagdieren hebben een sterk gebit. Ze bezitten vier grote snijtanden, die op beitels lijken. Aan de voorkant van deze tanden zit een harde glazuurlaag. Ook blijven de tanden altijd doorgroeien, wat geen probleem is want de tanden slijten vanzelf af en blijven ook scherp, doordat ze tijdens het knagen over elkaar heen schuren.

Knaagdieren zijn over het algemeen kleine dieren. Het kleinste knaagdier in Europa is de dwergmuis, het grootste knaagdier van de wereld is de capibara, die leeft in Zuid-Amerika. Deze weegt minstens veertig kilogram.

Veel knaagdieren zijn voornamelijk in de schemering of in de nacht actief. De meesten zijn herbivoor, maar er zijn ook omnivoren en sommige eten insecten. Toch leven de meeste knaagdieren van zaden.

Veel knaagdieren worden als huisdier gehouden. Bekende voorbeelden hiervan zijn de cavia en de hamster. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat konijnen en hazen ook knaagdieren zijn, konijnen en hazen behoren namelijk tot de haasachtigen.