Ensie Encyclopedie

Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-03-2015

Fiets

betekenis & definitie

Een fiets is een vervoermiddel dat wordt aangedreven door middel van spierkracht en bevat op zijn minst twee wielen. Als de bestuurder van de fiets op de pedalen trapt komt het voertuig in beweging.

De fiets die het sterkst lijkt op de huidige variant van de fiets werd in het jaar 1865 uitgevonden door Fransman Pierre Michaux en zijn zoon. Deze fiets bestond uit twee wielen, er was echter nog geen aaneenschakeling. Doormiddel van trappers aan het voorwiel dreef het voertuig zich dan ook voort. Pas jaren later kwamen er uitvindingen die vandaag de dag nog te vinden zijn op de fiets. Zo kwam er in 1868 kettingaandrijving en werden in 1888 de banden met lucht gevuld.

In de beginjaren van de 20ste eeuw werd voor de dames de bovenbuis bij sommige fietsen weggehaald door constructeurs. De rokdragende dames konden namelijk moeilijk fietsen aangezien de bovenbalk in de weg stond. Hoewel er tegenwoordig geen reden meer is om op een geslachtsgebonden fiets te rijden, geven zowel mannen als vrouwen toch vaak de voorkeur aan zo'n fiets.