Cursus betekenis & definitie

Een cursus bestaat uit een aantal lessen die men kan volgen over een bepaald onderwerp. Deze reeks lessen vormen uiteindelijk een afgesloten geheel. Een cursus is dan ook wel een kortdurige opleiding.

Iemand die een cursus volgt, wordt een cursist genoemd. Als de cursist slaagt voor de cursus, dan wordt er soms met een certificaat afgesloten. Cursussen kunnen worden gevolgd op beroepsmatig niveau, maar ook op allerlei hobbygebieden. Er bestaan cursussen die schriftelijk of met de computer thuis gevolgd kunnen worden, zoals een computercursus of een cursus over talen, hobby’s en solliciteren. Bij andere cursussen is het van belang dat er praktisch geoefend moet worden, zoals bijvoorbeeld cursussen over EHBO en lassen.

Cursussen voor vijftigplussers worden door veel hogescholen en universiteiten in Nederland aangeboden. Deze cursussen vallen onder de verzamelnaam ‘hovo’. In deze cursussen draait het vooral om de theorie. Bekende aanbieders van cursussen in Nederland zijn het LOI, het NHA en het NTI.

Gepubliceerd op 06-05-2016