Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 12-07-2016

2016-07-12

Crediteur

betekenis & definitie

Een crediteur is een persoon, bedrijf of instantie die een bepaald goed of een bepaalde dienst heeft geleverd, en daarvoor moet worden betaald. Het bedrag dat aan een crediteur moet worden betaald wordt in de boekhouding geschreven als een schuld.

Crediteur is een veel gebruikte term binnen het bedrijfsleven. Met name in de boekhouding wordt vaak gesproken over crediteuren. Hiermee worden in principe leveranciers van goederen of diensten bedoeld die moeten worden betaald. Men kan hierbij denken aan een bouwbedrijf dat materiaal krijgt aangeleverd, waarbij de leverancier van het materiaal de crediteur is. Of een schoonmaakbedrijf dat grootschalig onderhoud pleegt aan een kantoorgebouw, waarbij het schoonmaakbedrijf de leverancier is van een dienst en hiermee voor het bedrijf dat gevestigd is in het betreffende kantoorgebouw een crediteur is.

Hoewel men boekhoudkundig vaak van crediteuren spreekt wanneer de vergoeding voor het geleverde goed of de geleverde dienst al is betaald, kan het zijn dat een crediteur nog moet worden betaald. Wanneer dit niet gebeurt, kan een crediteur een schuldeiser worden. Dit komt met name voor wanneer men de crediteur niet betaald binnen een vooraf afgesproken periode.

Het tegenovergestelde van een crediteur is een debiteur. Als debiteur is men nog geld schuldig, oftewel men moet nog worden betaald voor het leveren van een goed of een dienst. Waar een crediteur een leverancier is die nog moet worden betaald, is een debiteur dus een klant die zelf nog moet betalen.