Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Cloud computing

betekenis & definitie

Cloud computing is een informatietechnologie die via een netwerk toegang geeft tot gegevens, software en hardware. Het begrip wordt ook wel aangeduid met ‘de cloud’.

Bij cloud computing worden gegevens in een online opslagruimte bewaard. Normaliter is het netwerk dat toegang geeft tot de gegevens het internet. Deze digitale bewaarplek, ook wel de cloud genoemd, bevat geen fysieke kenmerken en is dus geen tastbare server. Het beheer over deze server wordt uitbesteed aan een externe dienstverlener.

Cloud computing zorgt ervoor dat men vanaf elk apparaat (TV, computer smartphone, tablet e.d.) toegang heeft tot digitale bestanden en programma’s. Men is dus niet gebonden aan een bepaald apparaat of locatie om de bestanden te kunnen openen. Cloud computing kan privaat (private cloud) of publiekelijk (public cloud) zijn.

Het voordeel van cloud computing is dat harde schijven en andere servers kunnen worden geëlimineerd. Doorgaans volstaat een internetverbinding en een webbrowser. Dit werkt kostenbesparend, aangezien zowel particulieren als bedrijven flink kunnen besparen op onder meer licenties en software.

Critici menen echter dat het opslaan van vertrouwelijke gegevens in een digitale opslagruimte niet zonder risico’s is. Mocht er een probleem zijn, kan men hier namelijk niet persoonlijk een grote rol in spelen. Dat moet worden verricht door de externe dienstverlener die de server beheert. Ook is een stabiele internetverbinding een vereiste om toegang te krijgen tot de bestanden.

De dienst wordt vaak vergeleken met het afnemen van stroom uit een elektriciteitsnet: de vraag kan worden verhoogd of worden verlaagd (flexibiliteit), afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, en de gebruiker betaalt enkel voor de afgenomen diensten.