Brandgans betekenis & definitie

Brandganzen zijn zoals de naam al doet vermoeden ganzen. Ze komen in de noordelijke gebieden van de Atlantische oceaan voor.

In de zomer bevinden de vogels zich voornamelijk rond de poolcirkel. Hier is het in de zomer de gehele dag licht, waardoor de ganzen hun kuikens beter tegen hun vijanden kunnen beschermen, de poolvossen. De vogels broeden op steile rotswanden. Ze broeden één keer per jaar en leggen dan vier tot vijf eieren. In de winter zijn de ganzen in hun wintergebieden te vinden. Deze bevinden zich aan de kusten van Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Tegenwoordig zijn de vogels het gehele jaar door in Nederland te vinden. Ze zijn in grote groepen te zien en grazen gras. Daarnaast eten ze zeegras, mossen en zaden.
De vogels hebben een geelachtige kop en zijn zwart op hun nek en borst; hier komt mogelijk ook hun naam vandaan. Brand is namelijk een Oudnoors woord voor verkoold hout". Verder hebben ze lichtgrijze bovenvleugels en een witte buik. De vogels horen bij de familie 'eenden'.