Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 07-04-2016

Authenticiteit

betekenis & definitie

Authenticiteit is de benoeming van iets dat oorspronkelijk en echt is. Als iets authentiek is, dan is het geloofwaardig.

Authenticiteit is een technische term die vaak voorkomt in de existentialistische filosofie.In de existentialistische filosofie (een 20e-eeuwse filosofische en literaire stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en subjectiviteit voorop stelt) is authenticiteit de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, karakter of geest ondanks externe impulsen. Deze impulsen zijn de materiële wereld en het omgaan met externe krachten en invloeden die erg verschillen van de persoon zelf.

Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid. De persoon is zichzelf en doet dingen waar hij zelf achter staat. De authentieke persoon weet wat hij wil en waar hij voor staat. Zo worden authentieke personen op de werkvloer vaak erg gewaardeerd, omdat zij open een eerlijk zijn en op anderen erg ‘echt’ overkomen. Soms wordt authenticiteit verward met egoïsme.

Dit komt omdat authenticiteit betekent dat je je eigen weg volgt, ondanks de verwachtingen van andere mensen. Je volgt je weg omdat je hier zelf achter staat. Dit grenst aan het egoïsme, omdat dit kan lijken dat je geen rekening houdt met anderen. In sommige situaties kan er veel waarde worden gehecht aan authenticiteit, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. De authenticiteit van een sollicitant wordt dan bijvoorbeeld vaak getest door een rollenspel.

Niet alleen personen, maar ook voorwerpen kunnen authentiek zijn. Veelal gebruikt men authenticiteit in deze context om aan te geven dat een voorwerp daadwerkelijk uit een bepaalde periode of plaats kom. Delfts blauw dat niet uit Delft komt, kan bijvoorbeeld worden gezien als niet authentiek.