Gepubliceerd op 21-06-2017

Verbeelding

betekenis & definitie

de - aan de macht

één der slogans en muuropschriften tijdens de studentenrevoltes (in Parijs en elders) tegenover de gevestigde macht in mei 1968 (L’imaginationau pouvoir). Vgl. ook verboden te verbieden en onder het plaveisel ligt het strand.

Graffiti op een schutting in Antwerpen: ‘Weg met Dewinter! Leve de lente!’ Als je niet beter wist, zou je bijna denken dat de verbeelding aan de macht is gekomen. (De Morgen, 21/03/92)

Frankrijk verkeerde in de greep van de grootste anti-autoritaire beweging in West-Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het was begonnen met een revolte van de studenten, en de arbeiders hadden zich erbij aangesloten. Het was de tijd dat iedereen deed wat hij wilde en ‘de verbeelding aan de macht’ was, maar in de straten werd bijna dagelijks met de oproerpolitie gevochten. (De Volkskrant, 27/03/92)

Op vitale onderdelen in onze emancipatie is dat cultuurbeleid in gebreke gebleven, dichtgeslibd, uitgeblust en geveld. Alle beroemde begrippen van weleer als engagement, democratisering en vooral die ‘verbeelding aan de macht’ hebben er niet toe geleid dat het onderwijs de basis is geworden van een brede culturele beweging. (Elsevier, 13/06/92)

Gustafsson schreef zijn roman anderhalf decennium geleden, in een tijd dat de herinnering aan het studentenprotest (de verbeelding aan de macht!) nog vers was, en de dreiging van een Derde Wereldoorlog allesbehalve denkbeeldig. (HP/De Tijd, 11/09/92)

De verbeelding aan de macht: maken en tonen. De Morgen, 09/12/95 (over kunstencentra)