Gepubliceerd op 21-06-2017

Krant

betekenis & definitie

zie ook natte krant.

1. de- is een meneer, deze slogan dateert uit een periode dat de krant nog gezag had en de lezer hiervoor ontzag had. Wellicht ontleend aan Frans lejournal/courantest un monsieur, al heb ik geen Franse bronnen gevonden die dit bevestigen.

Een krant is een meneer. In Holland eigenlijk meer een nette man... (Simon Carmiggelt: Een Hollander in Parijs, 1955)

De krant is een meneer, maar zelden watje noemt een kerel uit één stuk. (Herbert Leupen, Nederlands publicist in 1964)

Het ging nooit over dé krant, het ging over hün krant. De krant was dus niet zozeer een meneer, dan wel een grutter. (Humo, 07/05/92)

Inderdaad - niks ‘de krant is een meneer’. Het Parool is een lekker wijf, net zo mislukt in haar pogingen tot Amerikaanse allure als de suikerspinnen die Ed van der Elsken eindjaren vijftig al fotografeerde in de Nieuwmarktbuurt. (De Groene Amsterdammer, 24/08/94)

Jos van Eynde maakte met zijn Volksgazet een pro- dukt waar je niet omheen kon, en ook De Standaard was een duidelijk geprofileerde krant. Een krant was een meneer, en een hoofdredacteur had een eigen mening. (Humo, 31/10/95)

2. een - te laat komen, oud nieuws verkondigen. Marineslang. O.a. bij Harmsen.
3. met-en dichtgeplakt, erg klein, gezegd van een dorp of stad. Vaak m.b.t. een onbelangrijk oord, waar de beschaving nog niet helemaal is doorgedrongen. Ook wel daar is de wereld met kranten dichtgeplakt. Vgl. Duits da istdie Welt mit Brettern vernagelt.

Gedoemd hier te blijven tussen koeien en gras, waar de wereld met kranten zat dichtgeplakt. O.A. Deelder: Schone Welt, 1982)

Zedelgem: een met kranten dichtgeplakt dorpje naast Brugge. (Oor, 15/06/85)

Alles aan dat kleine leven aan het begin van deze eeuw in een met kranten dichtgeplakt dorp, wordt suggestief en geestig neergezet. (Elsevier, 12/09/92)

krasse knar, ironische typering van Koot en Bie voor een vitale en dynamische senior. Gemeengoed geworden sinds oktober 1993 (toen het televisieprogramma met die naam van start ging). Het aantal krasse knarren is sindsdien fors toegenomen.

De laatste bolwerken van de kommaneukers en vergadertijgers moeten vóór 2 maart worden geslecht. De dertigers en veertigers binnen de partij worden nu al als ‘krasse knarren’ afgedaan. (Vrij Nederland, 16/10/93)

Alle dertien liedjes zijn afkomstig uit het reeds bestaande, imposante oeuvre van de inmiddels 77-ja- rige krasse knar Frank Sinatra. (Oor, 30/10/93)

Wellicht komt daar in 1994 alsnog verandering in met rollen in ‘Geronimo’ en ‘Wrestling Ernest He- mingway’. Het laatste is een Krasse Knarren-ko- medie volgens de beproefde Cocoon-formule. (Nieuwe Revu, 19/01/94)

Hydergine werd in de late jaren '40 ontdekt door niemand minder dan Albert Hofman, tevens designer van de krasse knar onder de psychedelica: LSD. (Wave, oktober 1994)

Vorig jaar stond in Vrij Nederland een groepsgesprek met drie 65-jarigen: Harry Mulisch, Henk Hofland en Jan Blokker. Daar hebben heel wat mensen zich aan geërgerd, niet in het minst de jeugd, die zich wel erg buitengesloten voelde door deze ‘krasse knarren’. (Opzij, november 1994)