Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Wezenpensioen

betekenis & definitie

Het wezenpensioen is een pensioen voor de kinderen van een werknemer. Direct na het overlijden van de werknemer gaat het wezenpensioen in. Het wezenpensioen keert het pensioen dan uit aan kinderen of pleegkinderen die de leeftijd van 30 nog niet hebben bereikt. Deze leeftijd kan per pensioenfonds verschillen.

Het wezenpensioen geldt altijd per kind. In principe is het aantal kinderen altijd ongelimiteerd. Dit is echter niet het geval als er een bepaald limiet aan het aantal kinderen in de pensioenregeling is vastgesteld. Net als in het partnerpensioen, is het bij het wezenpensioen mogelijk om het pensioen op een later moment dan het overlijden van een ouder in te laten gaan.

De maximale duur van de uitkering van het wezenpensioen is 30 jaar. Een kortere periode is ook toegestaan. Wanneer het kind de leeftijd van 30 bereikt wordt de uitkering stopgezet. In de praktijk wordt er vaak voor een lagere leeftijd dan 30 gekozen. Er wordt dan een lagere leeftijd gekozen die onder voorwaarde van studie en arbeidsongeschiktheid verlengd kan worden.

De hoogte van het wezenpensioen is in de meeste gevallen gekoppeld aan het ouderdomspensioen en is dan 14% van het ouderdomspensioen. Het wezenpensioen kan ook gekoppeld zijn aan het partnerpensioen en is dan 20% van het partnerpensioen. In sommige pensioenregelingen wordt het wezenpensioen verdubbeld wanneer beide ouders zijn overleden.