Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Opbouwpercentage

betekenis & definitie

Het opbouwpercentage is het percentage dat men jaarlijkse aan pensioen opbouwt. Hoe hoog het opbouwpercentage precies is, is onder andere afhankelijk van het soort pensioenregeling dat men met de werkgever en het pensioenfonds heeft getroffen.

Het overgrote deel van de mensen in Nederland bouwt via een pensioenfonds een pensioen op. Dit gebeurt in veel gevallen via de werkgever. Hierbij wordt er iedere maand een gedeelte van het salaris ingehouden en geïnvesteerd in het pensioenfonds. Hierdoor bouwt men geleidelijk aan een pensioen op. Het percentage dat een pensioen jaarlijks groeit, wordt ook wel het opbouwpercentage genoemd. Een andere benaming voor de periodieke toename van het pensioen is de zogenaamde Factor A.

Hoe hoog het opbouwpercentage precies is, is met name afhankelijk van het pensioenfonds en de bedrijfstak waarin men werkzaam is. Vaak is het opbouwpercentage hoger bij beroepen die fysiek zwaar zijn, omdat men bij deze beroepen een hogere kans heeft om eerder te stoppen met werken.