Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Factor A

betekenis & definitie

Factor A is de benaming voor het bedrag dat men per jaar opbouwt aan pensioen. In plaats van Factor A, spreekt men ook wel van pensioenaangroei.

Een overgroot deel van de Nederlanders bouwt, bovenop de algemene AOW, een pensioen op via de werkgever of door middel van eigen inleg. Dit pensioen groeit in de loop der jaren, men levert hiervoor periodiek een deel in van het salaris. De jaarlijkse toename van het pensioen bovenop het AOW wordt ook wel Factor A genoemd. Factor A is dus het bedrag dat jaarlijks wordt toegevoegd aan het huidige pensioen.

Hoe hoog de Factor A is, is natuurlijk afhankelijk van nogal wat variabelen, bijvoorbeeld iemands salaris of de bedrijfstak waarin men werkzaam is. Men kan de Factor A altijd terug vinden in het Uniform Pensioenoverzicht.

Indien men zijn of haar pensioen heeft aangevuld met een lijfrenteverzekeringen, kan de lijfrentepremie aftrekbaar zijn van de belasting. Bij het berekenen van de fiscale ruimte die men heeft om belasting af te trekken, wordt veelal gebruik gemaakt van de Factor A.