Salman Rushdie betekenis & definitie

Salman Rushdie (1947) is een Britse schrijver met wortels in India. Hij is de schrijver van romans als Midnight’s Children (1981), The Satanic Verses (1988), maar ook van literaire kritiek, gebundeld in Imaginary Homelands: Essays and Criticism 1981-1991 (1991) en Step Across This Line: Collected Non-Fiction 1992-2002.

Salman Rushdie werd geboren in India en groeide op in Bombay. Hij studeerde Geschiedenis in Londen en studeerde af aan het King’s College in Cambridge. Voordat hij zich op de literatuur stortte, werkte hij bij verschillende reclamebureaus.

In zijn essays komt Rushdie naar voren als een verdediger van secularisme en van de vrijheid van gedachte en vrijheid van expressie. Christopher Hitchens nam Rushdie’s essay “Imagine There’s no Heaven: Letter to the Six Billionth World Citizen” op in de anthologie The Portable Atheist (2007). Dit essay was oorspronkelijk geschreven voor een bundel die verscheen onder auspiciën van de Verenigde Naties. De toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, trok zijn eigen inleiding tot de bundel in, toen hij hoorde dat Rushdie een bijdrage leverde. Zoals Hitchens schrijft: “In consequence of Rushdie’s contribution, the ever-courageous Kofi Annan, who was Secretary-General, withdrew his own introduction to the volume”.

Dit incident had te maken met iets dat zich acht jaar eerder had voorgedaan en waar Rushdie altijd bekend om zal blijven. Rushdie’s boek The Satanic Verses (1988) kwam hem op een “fatwa” (dit keer een oordeel in de vorm van een doodsvonnis) te staan, uitgesproken door de toenmalige politieke en religieuze leider van Iran, Ayatollah Khomeini. Door deze fatwa moet Rushdie zich sindsdien grotendeels schuil houden. De fatwa heeft zijn Japanse vertaler Hitoshi Igarashi het leven gekost († 1991), terwijl zijn Noorse uitgever William Nygaard en Italiaanse vertaler Ettore Capriolo (1926-2013) ternauwernood aan een aanslag wisten te ontkomen.

Laatst bijgewerkt 13-04-2015