Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Vanille

betekenis & definitie

Vanille is een plant die met name bekend is om het gebruik er van in toetjes en zoete gerechten, maar wordt tevens veelal gebruik als ingrediënt voor diverse parfums. Vanille wordt voornamelijk gebruikt om een geuren een zacht en zoete connotatie te geven.

Vanille is een van de meest bekende smaken en geuren. Vanille heeft een zeer zachte geur, die kan worden omschreven als zoet en kruidig. In de parfumerie wordt vanille met name gebruikt in oriëntaalse parfums.

De vanille plant wordt al enkele eeuwen gebruikt als smaakversterker. Er zijn aanwijzingen dat vanille al in de tijden van de Azteken werd gebruikt om cacao op smaak te brengen. Vanille groeit tegenwoordig niet alleen in Midden-Amerika, maar komt voornamelijk voor in Indonesië, Madagaskar en China. Vanille planten hebben groen-witte bloemen die ongeveer negen maanden nodig hebben om volledig te groeien tot rijpe vruchten. Deze vruchten zien er uit als een soort snijbonen. Over het algemeen worden deze vruchten net voordat ze rijp zijn geplukt, waarna ze voor meer dan een jaar worden gedroogd. Deze gedroogde vruchten kent men in het dagelijkse leven als vanille stokjes.