Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Vetiver

betekenis & definitie

Vetiver is een grassoort die bekend staat om het gebruik ervan in parfums. Vetiver komt oorspronkelijk uit India en Indonesië, maar groeit tegenwoordig in meerdere gebieden met een soortgelijk klimaat.

De grassoort Vetiver staat bekend om haar uitgesproken geur, die zowel wordt gebruikt als wordt nagebootst in verschillende geurtjes. Vetiver ruikt naar gedroogd gras en heeft een zoutig en houterige boventoon. Het heeft zowel een aardeachtige als ziltige connotatie. Vetiver staat er binnen de parfumerie om bekend dat het een warme en elegante geur afgeeft.

Met name de wortels van vetiver worden veelvuldig gebruikt in de parfumerie. Boven de grond wordt vetiver enkele tientallen centimeters groot. De wortels van deze grassoort kunnen echter wel tot drie meter onder de grond zitten. Om de geur te extraheren, worden deze wortels gewassen en een tijdje in de zon gedroogd. Hierna worden ze via stoom destillatie verwerkt tot een geur. Hedendaags is het nog niet gelukt om synthetische varianten van de originele vetiver geur te ontwikkelen.

Binnen de parfumerie wordt er over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen drie soorten vetiver, namelijk Bourbon vetiver, Haïti vetiver en Java vetiver. Deze drie soorten hebben ieder andere eigenschappen. Bourbon vetiver op meerder plekken ter wereld voor en kan worden omschreven als een complexe, zoutige geur. Haïti vetiver heeft daarentegen meer een aardachtige toon. Vetiver van Java is ten slotte zeer rokerig van aard.