Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Soliflore

betekenis & definitie

Soliflore is een term die wordt gebruikt binnen de parfumerie om aan te geven dat bij een geur, één specifieke bloem de boventoon moet dragen. Soliflore betekent niet dat een geur van één bloem wordt gebruikt, maar dat meerdere geuren worden gebruikt om de geur van één bloem te vangen.

Parfums en andere geurtjes kunnen op zeer uiteenlopende wijzen tot stand komen. Een van de soorten geurtjes die binnen de parfumerie hierin worden gespecificeerd, zijn de zogenaamde soliflore geurtjes. Dit zijn parfums die zijn gebaseerd op één specifieke bloem. Bij soliflores is het de bedoeling om de natuurlijke geur van de betreffende bloem zo goed mogelijk na te bootsen. Soliflores bestaan dus niet uit één specifiek ingrediënt dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke geur van een bloem staat, maar bestaan juist uit een diverse mix die de natuurlijke geur van de bloem repliceert. Hoewel soliflores vaak bestaan uit talloze ingrediënten, ruiken ze desondanks altijd naar één bloem.

Sommige bloemen staan bij parfumeurs bekend als gevallen waarbij het zeer lastig is om de natuurlijke geur te extraheren. Binnen de parfumerie is het lelietje van dalen hier een typisch voorbeeld van. Het lelietje heeft in de natuur een zeer uitgesproken geur, deze geur laat zich echter vrijwel niet extraheren vanuit de bloem zelf. Het ontwikkelen van een soliflore gebaseerd op het lelietje van dalen, wordt dan ook gezien als een moeilijke opdracht. Een van de bekendste soliflores is Diorissimo van Dior, die geldt als de gouden standaard van een soliflore gebaseerd op het lelietje van dalen.