Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Tonkabonen

betekenis & definitie

Tonkabonen zijn de zaden die groeien aan de Dipteryx Odorata, een boom die voornamelijk in het noorden van Zuid-Amerika voorkomt. Tonkabonen zijn zwart en een beetje gerimpeld aan de buitenkant en hebben een distinctieve geur die veel in parfum wordt gebruikt.

De geur van tonkabonen kan worden omschreven als een combinatie van vanille, amandel en kruidnagel met een vleugje kaneel. Door deze uitgesproken, voornamelijk zoete, combinatie van geuren, lenen oliën geëxtraheerd van de tonkabonen zich uitstekend als ingrediënt voor parfums.

In de negentiende eeuw werden tonkabonen steeds populairder als ingrediënt voor parfums. Dit had te maken met de ontdekking van coumarine, een bestandsdeel van de tonkabonen dat kan worden geïsoleerd. Het is het bestandsdeel dat de tonkabonen smaak en geur geeft. Om tonkabonen gebruiksklaar te maken worden ze na het plukken 12 tot 24 uur in alcohol gelegd. De bonen worden vervolgens gedroogd, waardoor er coumarine kristallen op de bonen ontstaan. Deze worden vervolgens procesmatig tot parfumolie vervaardigd, waar de geur van de tonkabonen kan worden toegevoegd aan een bepaald parfum.

Binnen de parfumerie worden tonkabonen voornamelijk gebruikt bij geuren met een oosters of oriëntaals karakter. De geur van tonkabonen is goed te combineren met lavendel en sandelhout. Naast het gebruik voor geuren, worden tonkabonen een enkele keer gebruikt bij gerechten, maar doordat deze bonen zo kostbaar zijn, is dit een zeldzaamheid.