Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Sillage

betekenis & definitie

Sillage is de term die parfumeurs en kenners van parfums gebruiken om te verwijzen naar het geurspoor dat iemand achterlaat door het dragen van een parfum. Men spreekt van parfums met veel of weinig sillage, hoe meer sillage, hoe beter de parfum in de directe omgeving is waar te nemen.

De term sillage wordt binnen de parfumerie veel gebruikt, maar is oorspronkelijk afkomstig uit het transport. Hier gebruikt men het woord sillage om te verwijzen naar het kielwater dat een boot achterlaat of het spoor van een vliegtuig in de lucht. In het Engels wordt sillage dan ook wel vertaald als ‘trail of trace’.

Wanneer iemand een parfum draagt met een minimaal sillage, zal dit niet zo snel worden opgemerkt door andere personen in de omgeving. Door het sillage blijft de parfum als het ware dicht bij de huid en is het daardoor niet duidelijk waarneembaar voor voorbijgangers. De geur wordt slechts opgemerkt wanneer men heel dichtbij komt. Een parfum met een sterk sillage laat juist een duidelijk geur achter op de plaatsen waar de persoon is geweest. Wanneer iemand een parfum draagt met een sterk sillage, is de geur vaak nog steeds waarneembaar wanneer deze persoon al niet meer in de directe omgeving is.

Het feit dat men iemands parfum nog kan ruiken lang nadat deze persoon weg is, heeft niks te maken met de hoeveelheid men heeft opgedaan. Het sillage wordt voornamelijk bepaald door specifieke ingrediënten die in het parfum zijn verwerkt. Over het algemeen zijn parfums met een sterk sillage niet geschikt voor iedere gelegenheid. Zo is de algemene opvatting dat in wat meer formele ruimtes, zoals een kantoor of een restaurant, een parfum met een laag sillage meer gepast is.