Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Patchouli

betekenis & definitie

Patchouli is een robuust kruid dat tot een meter hoog kan worden en stengels heeft met stevige, geurige bloemen. Patchouli staat vooral bekend om het gebruik binnen de parfumerie, met name in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw was patchouli erg populair als geurtje.

De geur van patchouli kan worden omschreven als een kampfer achtige geur. Het heeft iets weg van natte aarde en groene bladeren. Door deze diepe geur, kan patchouli een sterke reactie veroorzaken wanneer het wordt gecombineerd met andere geuren. De patchouli plant wordt ongeveer één meter hoog. Uit de donzige bladeren wordt olie geëxtraheerd door deze te destilleren met stoom. Het resultaat is een olie die veelal wordt gebruikt in parfums.

Patchouli is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en was met name in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw zeer populair. De geur van patchouli wordt dan ook door vaak geassocieerd met hippies, wat per persoon positieve of negatieve gevoelens kan opwekken. Patchouli was niet alleen om de specifieke geur populair. Veelal ging het verhaal de rond dat jongeren de geur van patchouli in de jaren ‘60 en ‘70 gebruikten om de geur van cannabis te verhullen.

Patchouli is van oorsprong afkomstig uit Indonesië, maar werd waarschijnlijk in de 19e eeuw naar Europa gebracht. Tegenwoordig komt patchouli op meerdere plekken ter wereld voor, maar het gedijt het beste in een warm klimaat op een vulkanische grond.