Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Parfumeur

betekenis & definitie

Een parfumeur is iemand die geurtjes ontwikkeld. Een parfumeur heeft een zeer goed reukvermogen en kan in veel gevallen een onderscheid maken tussen meer dan 3000 ingrediënten die kunnen worden gebruikt voor het vervaardigden van een nieuw parfum.

Parfumeurs hebben vaak een groot talent voor het herkennen en kunnen onderscheiden van diverse geuren. Deze personen, ook wel ‘neuzen’ genoemd, hebben een zeer groot scala aan geuren, zowel natuurlijk als synthetisch, tot hun beschikking om nieuwe geuren mee te ontwikkelen. Parfumeurs kunnen erg in achtergrond verschillen, sommigen zijn creatief ingesteld en hebben een artistieke opleiding gevolgd, anderen zijn juist weer gericht op systematiek en hebben een natuur- of scheikundige opleiding. De meeste parfumeurs hebben tevens een vervolgopleiding bij een toonaangevende parfumschool. Het beroep van parfumeur zit echter in veel gevallen al jaren in de familie, het werd bijvoorbeeld veelal overgedragen van vader op zoon, en tegenwoordig steeds vaker ook van vader op dochter.

Parfumeurs gaan doorgaans zeer systematisch te werk. Hoewel ze vaak aan meerdere projecten, oftewel geuren, tegelijkertijd werken, wordt zorgvuldig bijgehouden welke ingrediënten ze gebruiken voor formules voor nieuwe geurtjes. Sommige parfums bestaan uit wel honderd ingrediënten, waarbij niet ieder ingrediënt evenredig wordt gebruikt. Een parfumeur moet dus een goed verstand hebben van alle beschikbare ingrediënten. Vaak ontwikkelen parfumeurs meerdere versies van een nieuw geurtje, waaruit na maanden werk een bepaalde versie wordt gekozen als de geur die op de markt kan worden gebracht.