Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Sandelhout

betekenis & definitie

Sandelhout is een houtsoort en een van de oudste ingrediënten van de parfumerie. Sandelhout heeft een zeer kenmerkende geur en komt voornamelijk uit India en Indonesië.

De geur van sandelhout kan worden omgeschreven als vol en warm. Het heeft een zeer distinctieve, houterige geur, die zelfs een beetje cremig overkomt. Hoewel de geur van sandelhout zeer kenmerkend is, betreft het geen overheersende geur. Sandelhout kan soms worden geroken, maar soms ook niet. Het is hierdoor een ideale geur om andere geuren mee te combineren. Sandelhout zorgt voor eenheid tussen verschillende geuren.

Het vervaardigden van olie van sandelhout is een zeer kostbaar proces. Dit komt mede doordat het hout pas zijn geur krijgt wanneer de boom 30 jaar is. Voordat het hout geschikt is, dient men dus eerst te wachten totdat de boom volgroeid is. In de meeste gevallen wordt van sandelhout olie gemaakt door middel van destillatie. De wortels en het hart van de stam worden alvorens het destillatieproces gedroogd. Sandelhout was in de jaren ‘70 van de vorige eeuw zeer populair, waardoor er zeer veel bomen zijn gekapt. Hierdoor is sandelhout tegenwoordig een beschermde houtsoort. De natuurlijke geur van sandelhout heeft men echter weten te vangen in synthetische stoffen.

Door de unieke geur van sandelhout, wordt het veelal gebruikt als basis voor een parfum. Sandelhout geeft een harmonieuze basis, waardoor zeer uiteenlopende geuren kunnen worden samengevoegd tot een geheel. Met name in oosterse of oriëntaalse parfums wordt er over het algemeen een goede basis van sandelhout gebruikt.