Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Mirre

betekenis & definitie

Mirre is een gomhars die diverse bewerkingen heeft, waaronder in de parfumerie. Mirre wordt gewonnen uit de takdoornen van de Commiphora struik, wat in het Grieks iets als ‘drager van kleefstof’ betekent.

Mirre wordt al eeuwenlang door de mens gebruikt, de geschiedenis gaat ongeveer 4000 jaar terug. Er zijn aanwijzingen dat de Egyptenaren al mirre gebruikten. Mirre was een van de ingrediënten van misschien wel het oudste parfum ter wereld. Mirre heeft een warme en zeer aromatische geur. Het heeft veelal een balsamisch en rokerig of stroperig karakter. Mirre wordt verkregen uit de Commiphora struik. De hars kan worden verkregen door de takken van de struik open te snijden. Soms komt de hars er vanzelf uit sijpelen, dit gebeurt met name bij zeer hoge temperaturen.

De gomhars die wordt verkregen uit de Commiphora struik wordt bij het vervaardigen van mirre olie ten eerste gedroogd, waardoor de distinctieve bruine kleur krijgt. De stukken hars worden vervolgens met stoom gedestilleerd, en omgezet in olie. Deze olie heeft zeer uiteenlopende doeleinden, zo kan met mirre in diverse parfums terug vinden. Naast het gebruik in de parfumerie, wordt mirre van oudsher gebruikt bij religieuze diensten in de vorm van wierook. Ook kan mirre worden gebruikt voor de conservering van een lichaam, onderzoekers hebben onder andere mirre gevonden in bijvoorbeeld het graf van Toetanchamon, een zeer bekende Egyptische farao.