Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Neroli

betekenis & definitie

Neroli is een plantenolie die wordt gemaakt van de bloesem van de bittere sinaasappelboom. De precieze oorsprong van neroli is niet bekend, maar men is er zeker van dat het geurtje al enkele eeuwen, zo niet millennia, lang wordt gebruikt als parfum.

Neroli is een zeer geurend product van de bloesem van de sinaasappelboom. Neroli ruikt lichtfris en het aromatische karakter doet veelal denken aan lavendel of rozemarijn. Niet alleen bleek de geur van neroli al in eerdere eeuwen zeer populair, ook nu nog wordt het veelvuldig binnen de parfumerie gebruikt.

Neroli wordt vaak vergeleken met oranjebloesem. De geur van oranjebloesem wordt vaak als iets intenser en dieper omschreven dan die van neroli. Beide geuren worden uit dezelfde bloesem geëxtraheerd. Het verschil tussen neroli en oranjebloesem wordt veroorzaakt door de wijze van waarop het wordt geëxtraheerd. Neroli wordt verkregen door destillatie van de bloesem van de sinaasappelboom, terwijl oranjebloesem is verkregen door middel van het proces van enfleurage.

Binnen de parfumerie is neroli een veelgebruikt ingrediënt. Het is zeer gemakkelijk in het gebruik, het is op geen enkele manier schadelijk voor de mens, en laat zicht tevens makkelijk combineren met andere ingrediënten en oliën. Naast het gebruik in de parfumerie, wordt neroli ook gebruikt om met name frisdranken op smaak te brengen.