Pyramiden. - Deze bouwwerken, van steen vervaardigd, komen in Midden-Egypte voor van de 4de tot de 12de dynastie. Zij dienden voor koningsgraven en bestonden uit een aantal kamers. Geleidelijk heeft zich deze soort bouwwerken uit het koningsgraf der oudste tijden ontwikkeld, dat een rechthoekigen vorm had. Dit blijft met kleinere wijzigingen zoo tot koning Doser, den eersten vorst der 3de dynastie.
Voor hem zijn twee graven gebouwd: het eene nog geheel op de gewone wijze, het andere daarentegen in den vorm van 6 rechthoekige lagen, die op elkaar zijn gezet en, naarmate zij hooger komen, smaller worden. Dit is het onder den naam van trappenpyramide bekende bouwwerk, waaruit zich de pyramide regelmatig ontwikkelt. Eerst heeft men de pyramide van Snefroe te Meidoem, bestaande uit vierkante lagen, die op elkaar zijn gezet. Daarop volgt het bloeitijdperk dezer bouwwerken, vertegenwoordigd door de 3 groote pyramiden te Gizeh, van de koningen Cheops, Chefren en Mycerinus (Menkera). De voornaamste dezer pyramiden is wel die van Cheops. Vroeger was er om deze pyramide een bekleeding, bestaande uit groote stukken graniet en kalksteen, die nu geheel is verdwenen. Het metselwerk van binnen bestaat uit steenen van Mokattam en Toera. De pyramide is, blijkens de nieuwste onderzoekingen, niet gebouwd naar een vast plan.
Oorspronkelijk bestond zij slechts uit één kamer, bestemd voor de sarcophaag en toegankelijk door een gang. Voordat dit ten uitvoer was gebracht kwam er een plan op grootere schaal, waarvan het resultaat was de bouw eener grootere kamer, die bekend staat onder den naam van „kamer der koningin”. Ook dit voldeed Cheops niet. Hij ging nu over tot een laatste vergrooting, waarvan het resultaat was een groote galerij en de grafkamer van hem. Behalve deze zijn er een vijftal kamers, welke nog niet zijn onderzocht.
Versieringen of opschriften ziet men niet. Van hetgeen werd medegegeven, is nog slechts de granieten sarcophaag overgebleven. De pyramiden, die hierna komen, zijn op kleinere schaal. Merkwaardig zijn de pyramiden van koning Oenas, den laatsten koning der 5de dynastie en van eenige koningen der 6de, om de godsdienstige teksten, de oudste overgeblevene van dien aard, bekend als Pyramidenteksten. Zie voorts W. Flinders Petrie, Pyramids and temples of Gizeh (1883).