Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Natriumbicarbonaat

betekenis & definitie

Natriumbicarbonaat, - natriumsesquicarbonaat, natriumhydrocarbonaat, dubbelkoolzure soda, bicarbonas natricus, NaHCO3, het zure natriumzout van koolzuur, wordt verkregen door het inleiden van koolzuur in een oplossing van soda en slaat wegens zijn betrekkelijk geringe oplosbaarheid in water neer. Bij 15° lost het tot ± 9% op. Het is een tusschenproduct bij de sodafabrikage volgens het ammoniaksoda-proces van Solvay, wit micro-kristallijn poeder, smaakt zoutachtig alkalisch, aan de lucht verliest het bij hooge temperatuur een deel van zijn koolzuur. Zoowel bij koken van de oplossing als bij droge verhitting blijft ten slotte het normale zout achter.

Het wordt in plaats van dit zout wegens zijn grootere zuiverheid dan ook wel (o. a. in de keuken tot het gaarkoken van boonen) toegepast. In tal van natuurlijke wateren komt het in oplossing voor en speelt het een rol bij het evenwicht met het koolzuur, dat in dit water is opgelost. Met zuren heeft een omzetting plaats, waarbij zich tenslotte al het koolzuur kan ontwikkelen. Hierop berust zijn toepassing o. a. in bruischpoeder, in de limonade-industrie tot het verkrijgen van zouten, die in water opgelost koolzuurhoudende dranken geven, in snelblusschers. De gemakkelijkheid, waarmede het ontwikkelde koolzuur wordt verdreven, maakt het een ideaal tot het wegnemen van de zure reactie zonder dat een schadelijke of sterk basische stof noodig is, o. a. als geneesmiddel tegen maagzuur, in de keuken (b.v. bij rabarber om suiker te besparen), in de leerlooierij. Verder wordt het wegens zijn zwak alkalische reactie toegepast bij het reinigen der ruwe zijde en het wasschen van wol.