Mineraalwater, - is een natuurprodukt, dat zouten of gassen in water opgelost houdt. Zij danken hun bekendheid aan de geneeskrachtige werking, die zij kunnen uitoefenen. Hun naam danken zij aan de vindplaats. Ze worden onderscheiden naar hun samenstelling, b.v. zure, omdat zij veel koolzuur bevatten naast kalium, natrium en calcium carbonaat (Vals, Vichy, Appolinaris, St.
Galmier, Ems); ijzerhoudende (Pouques, Bussang, Spa); zouten, om het keukenzout (Salms, Kreuznach, Wiesbaden); bitterzouthoudende (Sedlitz, Chatel-Guyow, Hunyadianos); arsenicumhoudende (Levico, La Bourboule, Vichy, Grande-Grille). — Het wordt uit de natuurlijke bronnen afgetapt en zoo mogelijk zonder eenige verdere toevoeging of bewerking gebotteld. Niet steeds is dit mogelijk, b.v. in het geval van sterk ijzerhoudende wateren, welke bij het aftappen zooveel koolzuur verliezen, dat ijzerverbindingen neerslaan. In zulk een geval is men gewoon kunstmatig koolzuur (of nog beter, koolzuur uit de bron zelf) bij te voegen. Ook de toevoeging van een weinig keukenzout ter verbetering van den smaak is niet zeldzaam. Sinds de samenstelling van de meeste natuurlijke m. nauwkeurig bekend is geworden, is het bottelen van deze dranken sterk achteruitgegaan, daar de meeste zeer nauwkeurig uit zoutmengsels met water en zoo noodig koolzuur te reproduceeren zijn. De vraag, in hoeverre zulke kunstmatige m. gelijkwaardig zijn met de natuurlijke, schijnt voorals nog niet definitief opgelost te zijn. Voor zooverre men daarbij invloed toekent aan een eventueel radium-gehalte der natuurlijke wateren, wordt hieraan tegemoet gekomen door de fabrikatie van kunstmatig radioactief gemaakte soorten.