Ems - gewoonlijk Bad Ems genoemd, stad en badplaats in de Pruis. prov. Hessen-Nassau, regeeringsdistrict Wiesbaden, in een diep, schilderachtig dal, waar de Lahn door woudrijke bergen stroomt. Het ligt 13 K.M. van de monding dezer rivier in den Rijn, ± 7000 (meest Prot.) inw. In de omgeving lood- en zilvermijnen.
E. is een van de oudste en beroemdste badplaatsen. Het heeft door zijn beschutte ligging een zacht klimaat en is rijk aan heete bronnen. Zie EMSERWATER. Jaarlijks komen ver over de 10.000 patiënten en nog veel meer andere bezoekers. In de omgeving: de Malberg met kabelspoor en een gedenkteeken voor keizer Wilhelm; verder de Bäderlei, beide met mooie vergezichten. E. was reeds aan de Romeinen bekend.
Allerlei oudheden en overblijfselen van een kasteel zijn dan ook opgegraven. Het wordt in 1172 het eerst vermeld als badplaats; na vele eeuwen onder gemeenschappelijk bestuur van Hessen-Darmstadt en Nassau te hebben gestaan, kwam het in 1803 geheel aan Nassau en in 1866 aan Pruisen. In de geschiedenis is het bekend door de Emser punctationes en door het onderhoud van koning Wilhelm van Pruisen met den Franschen gezant Benedetti op 13 Juli 1870. Ter herinnering daaraan is in den tuin van het Kurhaus een marmeren zerk gelegd. Zie EMSER DEPÊCHE.