Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Koemelk

betekenis & definitie

Koemelk - van Nederlandsche koeien, heeft gemiddeld de volgende samenstelling: water 88,4 %; vet 3,1 %; eiwit 3,2 %; melksuiker 4,6%; zouten 0,7%. Vooral het vetgehalte der melk is aan sterke schommelingen onderhevig; melk van Jersey-koeien bevat gemiddeld ongeveer 5 % vet, die van het Zwitsersche bergvee 3,75%. De eene koe geeft veel vettere melk dan de andere; het gemidd. over een lactatieperiode kan bij verschillende dieren meer dan 2 % verschillen. In het laatste gedeelte van de lactatieperiode is de melk veel vetter dan in het begin of het midden.

Morgenmelk is in den regel minder vet dan avondmelk. De laatst uitgemolken melk is vetter dan de eerst uitgemolkene. Voor mengmelk van Ned. vee schommelt het s. g. bij 15° C. tusschen 1.029 en 1.033, gem, 1.031; het vriespunt ligt tusschen — 0.53 en —0.55, gemidd. —0.54° C.