Katalaseproef - onderzoek van melk op het aanwezig zijn van katalase. Gewoonlijk gebruikt men daarvoor gistingskolfjes, V-vormig gebogen buisjes, waarvan het gesloten been 15 cM.3 inhoud heeft. In zoo’n k. buisje brengt men 10 cM.3 melk gemengd met 5 cM.3 half-procentsche waterstofperoxyde en zet het gedurende 2 uur in een stoof bij 37° C. De hoeveelheid zuurstof, welke zich bij deze uitvoering der proef in het gesloten been verzameld heeft, uitgedrukt in cub. centimeters en gemeten bij kamertemperatuur, noemt men het katalasecijfer der melk.
Voor normale gezonde melk ligt het tusschen 0 en 2. Biestmelk en melk van oudmelksche koeien heeft dikwijls een hooger k.-cijfer. Verder vindt men een hoog gehalte aan k. bij melk van koeien, welke aan uierontsteking lijden, zoodat men in de k.-proef een gemakkelijk middel heeft om de aanwezigheid van zulke abnormale melk op te sporen.