Gepasteuriseerde melk - in het algemeen melk, welke een tijdlang verhit is op een temperatuur tusschen 65 en 90° C. (zie PASTEURISEEREN VAN MELK), in het bijzonder zulke melk, welke de verhitting heeft ondergaan in de verpakking, waarin ze wordt afgeleverd (zie FLESSCHENMELK). In den codex alimentarius N°. 1. Melk. 2de dr., onderscheidt men laag gep. melk, welke bij hoogstens 71° C. bewerkt is en hoog gep., welke bij een hoogere tempt, behandeld is. Katalase mag in geen van beide aanwezig zijn, pathogene bacteriën van welken aard ook mag ze niet bevatten. De guajacol- en de pyrocatechine-reactie moeten in de eerste positief in de andere negatief verloopen.
De reactie van Storch moet in de laag g. binnen enkele min. een donker blauwe eindtint geven, bij de andere na 1/2 uur hoogstens een lichtblauwe. De flesschen, waarin g. verkocht wordt, moeten zoodanig gesloten zijn, dat de verpakking niet kan worden geopend dan na verbreking van het etiket of sluitzegel. De datum van bereiding behoort op het etiket vermeld zijn. (Zie den bovengenoemden codex).