Flesschenmelk - melk, welke in dezelfde flesch gepasteuriseerd is, als waarin ze wordt afgeleverd. De melk wordt na grondige reiniging, met behulp van een reinigingscentrifuge (zie MELKREINIGER), of door ze over een wattenschijf of een flanellen doek te filtreeren, in flesschen getapt. De flesschen worden met los opgelegde sluiting in een waterbad van ± 40° C. geplaatst. De temperatuur van het water wordt nu door het inlaten van stoom verhoogd tot ± 70° C., waarna men de flesschen goed sluit en het niveau van het water zoodanig verhoogt, dat de flesschen geheel ondergedompeld zijn.
De temperatuur wordt gedurende 1/2, a 3/4 uur constant gehouden, waarbij men zorgt, dat ze niet boven 72° C. stijgt, waarna het warme water geleidelijk door koud wordt vervangen tot de melk op 10 a 12° C. is afgekoeld. De melk behoort nu, voorzien van een etiket, waarop de datum van bereiding vermeld is, in den handel te worden gebracht. In de huishouding moet de melk vooral koel bewaard worden. Door de pasteurisatie is de duurzaamheid van de melk verhoogd, terwijl het gevaar, dat ze nog schadelijke ziektekiemen zou bevatten, tot een minimum beperkt is. In heel veel gevallen wijkt de bereiding van f. van de boven omschrevene af, doordien de melk vóór, dat ze in de flesch kwam, gedurende korten tijd nog een vóór-pasteurisatie op 80 — 85° C. heeft ondergaan in een gewoon melk-pasteuriseertoestel.