Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Boekarest

betekenis & definitie

Boekarest - (Roemeensch: Bucuresti), hoofdstad van het koninkrijk Roemenië, 338.000 inwoners, ligt in een golvende vlakte aan de Westgrens van het steppegebied, aan beide oevers der Dimbovitsa. Centrum van het spoorwegnet van Roemenië, op het kruispunt der hoofdwegen uit Zevenburgen, resp. Moldavië naar het Z. over den midden-Balkan, en door de Ijzeren Poort naar de Zwarte Zee. In het oudere gedeelte der binnenstad ziet men kromme, vuile stegen en straten met armoedige leemen hutten; het moderne gedeelte heeft echter geheel het aspect van een moderne, groote stad, zoodat de Roemeniërs haar het „Parijs van het Oosten” noemen.

Langs de rivier loopen fraaie, met boomen beplante kaden; de voornaamste straten zijn de Calea Victorice, de Lipscani, de „Boulevard” en de Carolstraat. De stad heeft een groot aantal kerken, waaronder een 120 tal Grieksch-Orthodoxe, die met haar blinkende daken een schilderachtigen indruk maken. Tot de oudere gebouwen behooren het oude vorstelijke paleis, de „Curtea veche”, in het laatst der XlVe eeuw door den woiwode Mirtsja gesticht, en de in 1656 gebouwde metropolitaankerk. De meeste openbare gebouwen (koninklijk paleis, universiteitsgebouw, schouwburg, enz.) zijn echter van jongeren datum. B. is residentie van den koning en zetel der centrale regeering, van de volksvergadering, de hoogere rechtscolleges, het corps diplomatique, van den metropoliet der autocephale kerk van Roemenië, van een RoomschKatholieken bisschop, enz.; tevens van verschillende inrichtingen van hooger onderwijs o. a. van een universiteit (120 professoren en meer dan 3000 studenten), waaraan o. a. een natuur-historisch en een archaeologisch museum verbonden zijn.

De stad is door vestingwerken omgeven. — „Bucuresti’ beteekent „Heilstad”. Volgens de sage is het gesticht door een schaapherder Bucur. In 1716 werd het residentie van het vorstendom Walachije. Verschillende vredesverdragen zijn hier geteekend, zoo in 1812 tusschen Rusland en Turkije, in 1886 tusschen Servië en Bulgarije, en in 1913 tusschen Bulgarije en de overige Balkan-Staten.

< >