Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

knoflook

betekenis & definitie

m./o., 1. plantesoort uit de familie Liliaceae, nl. Allium sativum; 2. de bol van de als keukenkruid gekweekte knoflook, met een zeer sterke reuk en smaak (e).

(e) De bol van de knoflook is omgeven door een groot aantal sikkelvormige zijbolletjes (teentjes) met een zeer sterke smaak, waarvoor ze in spijzen worden gebruikt. Vooral in Zuid-Europa en in vele tropische landen wordt knoflook veel gekweekt en op ruime schaal in de keuken gebruikt. Ook in de overige landen heeft het een vaste plaats in de keu ken, zij het veel bescheidener gebruikt. Knoflook zou zeer goed zijn voor de gezondheid. De bollen laten zich in droge toestand zeer lang bewaren. In Nederland en België wordt knoflook niet op com merciële schaal geteeld. Door toenemend gebruik groeit de import uit zuidelijke landen.

< >