Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

haringmeel

betekenis & definitie

o. (g. mv.), een variëteit vismeel, gemaakt uit verse of gezouten haring.

(e) Haringmeel wordt gemaakt van haring die na gekookt te zijn wordt geperst, zodat een groot gedeelte van het water en het vet verwijderd wordt. De massa wordt vervolgens gemalen en gedroogd. In haringmeel van normale samenstelling bevindt zich evenwel nog steeds ca. 10 % vet. Haringmeel van goede kwaliteit bevat ca. 60 % hoogwaardig eiwit en een laag gehalte aan keukenzout (ten hoogste 3 %). Het bevat verder aanzienlijke hoeveelheden calcium en fosfor terwijl ook het gehalte aan vitamine-D van betekenis is. De vitamine-A waarde is gewoonlijk gering.

Haringmeel is een uitstekend voer voor alle soorten fokvarkens en mestvarkens beneden 50 kg. Bij zwaardere mestvarkens kan het slachtprodukt een vissmaak verkrijgen. Haringmeel veroorzaakt bij legkippen eieren met een afwijkende smaak. Voederwaarde: EW 1,21, VRE 68,9 %. haringolie, v./m., bijprodukt van de haringmeelfabricage. →visolie.

< >