v./m., fotografische reproduktiemethode waarbij gelijktijdig een negatief en een positief beeld verkregen worden in twee materialen die gedurende de ontwikkeling in contact met elkaar gehouden worden.
De diffusie-overdrachtwerkwijze wordt toegepast zowel voor het kopiëren van documenten (fotokopie) als voor halftoon-beeldopnamen door middel van een camera. De firma Polaroid (VS) heeft voor deze laatste methode een speciale camera op de markt gebracht, waarmee één minuut na de opname een afgewerkte foto verkregen wordt. Het materiaal voor diffusie-overdrachtwerkwijze bestaat uit een conventioneel zilverhalogenide papier of film en een niet-lichtgevoelig positief materiaal, bestaande uit een onderlaag (papier of film) waarop ontwikkelkiemen (colloïdaal metaal of metaalsulfiden) zijn aangebracht. De werkmethode is als volgt: het negatief wordt op de gewone manier belicht en in een krachtige ontwikkelaar die een zilverhalogenide oplosmiddel bevat, tegen het positief materiaal aangedrukt. Binnen enkele seconden ontstaat het negatiefbeeld. Het niet-belichte zilverhalogenide, dat bij normale procédés wordt uitgefixeerd, lost op en diffundeert in de positief laag.
Daar wordt het door de ontwikkelaar en de kiemen tot metalliek zilver gereduceerd waardoor een positiefbeeld ontstaat. Vervolgens wordt het positief van het negatief gescheiden. Dit positief is dan gebruiksklaar en hoeft niet meer gefixeerd te worden.