Trustkantoor betekenis & definitie

Een trustkantoor is een bedrijfspand waarin meerdere brievenbus-bv's zijn gevestigd. Het is een financieel-administratieve dienstverlener voor buitenlandse bedrijven. Ze zorgt er voornamelijk voor dat een buitenlands bedrijf in Nederland geregistreerd staat en volgens de Nederlandse wetten (lage) belasting betaalt.

Om als buitenlands bedrijf onder het Nederlandse belastingtarief te kunnen vallen, moet hier een vestiging zijn. De buitenlandse firma's zien hier niet altijd de noodzaak van in, of vinden het te veel moeite, maar willen wel graag een laag tarief betalen. Hier komt het zogenaamde trustkantoor om de hoek kijken. Deze kan namelijk ingeschakeld worden om als vestiging te fungeren door een zogenaamde brievenbus-bv te beheren. Het adres van het trustkantoor wordt het adres van de lege firma die wel wettelijk onder het Nederlandse belastingtarief valt. De boekhouding en inschrijving bij het handelsregister wordt meestal ook gedaan door het trustkantoor.
In Nederland zijn zo'n 150 trustkantoren gevestigd, waarvan de meeste in Amsterdam rond de Zuidas zitten. Het vermogen dat via de kantoren binnenkomt wordt geschat op duizenden miljarden.

Gepubliceerd op 13-04-2013