Brievenbus-bv betekenis & definitie

Een brievenbus-bv (ook wel brievenbusfirma) is een bedrijf met alleen een postadres in een land met een gunstig belastingklimaat (bijvoorbeeld Nederland). Het bedrijf in kwestie staat wel officieel geregistreerd, maar heeft geen echte bedrijfsactiviteiten of kantoor. Hiermee ontlopen grote firma's de hoge inkomstenbelastingen in het thuisland.

Het fenomeen is niet illegaal, sterker nog de Nederlandse wet op vennootschapsbelasting heeft een paar mazen waardoor het juist interessant is om legaal minder belasting te betalen dan in het land waar een bedrijf vandaan komt. Om duidelijk te maken hoe zo'n constructie in elkaar zit, volgt hier een voorbeeld: de koffieketen Starbucks heeft een dochteronderneming in een zogenaamd trustkantoor in Amsterdam gevestigd. Dit is geen echt bedrijf, maar een brievenbus-bv. Hier wordt de behaalde winst op een rekening geboekt, omdat er een gunstiger belastingtarief geldt dan in thuisland. Verder heeft Starbucks geen hoofdkantoor in Nederland gevestigd, hooguit wat boekhouding en de koffiezaken natuurlijk.
Er is veel kritiek op het fenomeen brievenbusfirma. Het zou belastingontduiking in de hand werken en de reputatie van Nederland niet ten goede komen, ook al zijn de meeste activiteiten niet illegaal. Daarnaast lopen de landen waar de bedrijven die gebruik maken van brievenbus-bv's hun eigenlijke hoofdkantoor hebben veel belastinggeld mis.

Gepubliceerd op 13-04-2013