Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Zuidas

betekenis & definitie

De Zuidas is een kantoorgebied aan de zuidkant van Amsterdam. Er zijn voornamelijk bedrijven uit de financiële sector gevestigd op het stuk grond dat strategisch in de buurt van Schiphol en langs de A10 ligt.

Begin jaren negentig vestigde ABN AMRO zich als een van de eerste bedrijven op deze locatie. Dit gaf een impuls aan het, daarvoor relatief onaantrekkelijke, gebied. In 1998 zette de Amsterdamse gemeente een zogenaamd masterplan op om van de Zuidas een zakendistrict van internationale allure te maken.
Hiervoor moest een gedeelte van de infrastructuur ondergronds komen te liggen. De plannen waren snel gemaakt en het geld leek in eerste instantie ook geen probleem; er werd immers op de Zuidas zelf veel geld verdiend en de internetbubbel steeg net naar het hoogste punt. Banken stonden voor een gedeelte garant voor megalomane bouwprojecten.
De crisis van 2008 en de grootschalige bouwfraude kwamen als onverwachte kink in de kabel. Het vertrouwen in de grote projecten, zoals de ondergrondse snelweg, werd steeds kleiner en daarmee de einddatum steeds verder uitgesteld. Inmiddels wordt 2034 als jaartal genoemd waarin het helemaal klaar moet zijn.